Odpowiedni dobór oświetlenia w kuchni ma znaczący wpływ na
nasze samopoczucie oraz zapewnia wygodę podczas pracy. Zwłaszcza w otwartym
pomieszczeniu nadaje charakter całemu wnętrzu, dlatego wybór opraw i lamp
powinien być starannie przemyślany. Pamiętajmy, że poszczególne strefy wymagają
różnego oświetlenia, dopasowanego do wykonywanych czynności. W kuchni wyróżniamy kilka typów oświetlenia: ogólne, kierunkowe,
dekoracyjne.
Oświetlenie ogólne
Coraz częściej tradycyjnie stosowane jedno główne źródło
światła o dużym natężeniu umieszczone w centralnym punkcie kuchni jest
wypierane przez punktowo rozmieszczone halogeny w suficie podwieszanym o słabszej
intensywności. Dzięki temu światło nie zostaje za naszymi plecami, nie tworzy
niepotrzebnych cieni w trudno dostępnych miejscach, nie powoduje smug przed
oczami, równomiernie oświetla każdy zakamarek w pomieszczeniu. Ciepła barwa
światła zapewni klimatyczny nastrój w kuchni, naturalna ładnie podkreśli
produkty spożywcze, zaś barwa zimna uwydatni nowoczesny design wnętrza. Do oświetlenia
ogólnego wskazane są oprawy sufitowe dające światło odbite lub rozproszone.
Unikajmy opraw, które skupiają światło w jednym punkcie.
Oświetlenie kierunkowe
W kuchni bardzo istotne jest doświetlenie blatów roboczych. Oświetlenie
musi być jasne, ale nie może oślepiać. Wskazana barwa naturalna lub zimna,
która powoduje, że jesteśmy bardziej skoncentrowani oraz pobudzeni do
działania. Światło powinno być skupione, skierowane centralnie na blat. Najczęściej
stosowana w kuchni pod szafkami wiszącymi jest listwa ledowa. Można ją
zamocować przy samej ścianie pod kątem nachylenia do blatu lub przy krawędzi zewnętrznej
szafki skierowaną centralnie w dół. W przypadku oświetlenia punktowego halogeny
powinniśmy zaplanować w odstępach nie rzadziej niż 50-60cm. Jeżeli nie
posiadamy szafek wiszących, w grę wchodzi oświetlenie naścienne, które powinno
być zaplanowane w regularnych odstępach i na odpowiedniej wysokości (około 60cm
nad blatem), aby wiązka dobrze oświetlała przestrzeń roboczą , a nie oślepiała
nas. W tym przypadku bardzo istotne jest zastosowanie światła skupionego.
Oświetlenie stołu kuchennego
W jadalni lub kąciku kuchennym niezbędne jest oświetlenie stołu.
Bardzo dobrze sprawdzają się lampy wiszące umieszczone centralnie nad stołem, równomiernie
go doświetlając. Najlepiej stosować lampę z kloszem, półprzezroczystym, który
zapewni odpowiednie rozproszenie światła tak, aby nie oślepiało domowników.
Lampy są bardzo ważnym elementem dekoracyjnym, warto dokładnie zastanowić się nad
odpowiednim wyborem. W przypadku niewielkiego stołu w małej kuchni wystarczy kinkiet.
Jeżeli chodzi o wyspę, tutaj optymalnym rozwiązaniem będą halogeny umieszczone
w suficie podwieszanym, stosowane również jako oświetlenie ogólne.
Oświetlenie dekoracyjne
Jego funkcją jest stworzenie odpowiedniego klimatu we
wnętrzu poprzez podkreślenie ozdobnych detali, wydobycie ciekawych elementów
czy podkreślenie niejednolitej faktury . Światło zastosowane w odpowiedni, świadomy
sposób może zmienić proporcje i charakter pomieszczenia. Oświetlenie skierowane do góry sprawi,
że nasze pomieszczenie będzie wyższe i przestronniejsze, zaś stosowane na
elementach poziomych poszerzy/wydłuży oraz obniży je. Światło dekoracyjne jest chętnie
stosowane w dużych pomieszczeniach, kinkiety ścienne, podświetlane wnęki, półki
czy sufity rozbijają monotonię otwartych, przestronnych wnętrz. W ostatnim
czasie bardzo popularne są listwy ledowe umieszczone pod blatem lub
oświetlające cokoły. Pamiętajmy aby światło dekoracyjne nie zaburzało harmonii naszego
wnętrza, powinniśmy stosować je z umiarem, niekoniecznie w każdym możliwym
miejscu.