niedziela, 1 lutego 2015

Strefy, czyli obszary pracy w kuchni


Odpowiednie wydzielenie stref oraz odległości trójkąta roboczego w kuchni zapewni nam:

- krótkie odcinki dróg pokonywane podczas pracy w kuchni
- przejrzystość w przechowywaniu produktów
- wygodną pozycję ciała i ergonomię pracy
- płynny przebieg pracy


W kuchni wyróżniamy pięć stref:

- zapasy – w tej części zabudowy przechowujemy produkty do przyrządzania potraw (chleb, płatki, kawa, cukier, mąka, makarony, konserwy itp.). Lodówka oraz zamrażarka są jej nierozłącznym elementem,
- przechowywanie – tutaj przechowujemy wszelkie przedmioty codziennego użytku (sztućce, naczynia, pucharki, serwis kawowy, drobny sprzęt AGD, różne drobiazgi i pojemniki). Z ergonomicznego punktu widzenia w tej strefie bardzo wskazane szafki szufladowe, które sprawią, że praca w kuchni stanie się znacznie przyjemniejsza,
- zmywanie – na obszarze tej strefy powinna się znajdować szafka zlewozmywakowa, zmywarka i miejsce na suszenie naczyń. Szafkę zlewozmywakową powinniśmy przeznaczyć na pojemniki do segregacji odpadów oraz środki do utrzymania czystości,
- przygotowywanie – strefa odpowiedzialna za przybory potrzebne do przygotowywania potraw (sztućce robocze, miski, deski do krojenia, robot kuchenny, waga oraz często stosowane produkty (przyprawy, olej, sosy itp.),
- gotowanie/pieczenie – strefa, w której znajduje się płyta grzewcza, piekarnik, mikrofalówka, pochłaniacz.  Przechowujemy w niej naczynia niezbędne do gotowania i pieczenia (garnki, blachy, patelnie, sztućce robocze, formy do pieczenia, rękawice, książki kucharskie, instrukcje).




Ergonomiczna kuchnia powinna spełniać zasadę trójkąta roboczego, która określa odpowiednie odległości między urządzeniami w kuchni:
- odległość między lodówką a zlewem  120cm - 210cm
- odległość między zlewem a płytą grzewczą 120cm – 210cm
- odległość między lodówką a płytą grzewczą 120cm – 270cm
Optymalnie układ powinien zaczynać się od lodówki z prawej strony wejścia do kuchni dla praworęcznej osoby. Przestrzeganie tych zasad niesamowicie usprawni naszą pracę w kuchni, która jednocześnie stanie się bardzo przyjemna.