Odpowiednie wydzielenie stref oraz odległości trójkąta roboczego w kuchni zapewni nam:
- krótkie odcinki dróg pokonywane podczas pracy w kuchni
- przejrzystość w przechowywaniu produktów
- wygodną pozycję ciała i ergonomię pracy
W kuchni wyróżniamy pięć stref:
- zapasy – w tej
części zabudowy przechowujemy produkty do przyrządzania potraw (chleb, płatki,
kawa, cukier, mąka, makarony, konserwy itp.). Lodówka oraz zamrażarka są jej
nierozłącznym elementem,
- przechowywanie –
tutaj przechowujemy wszelkie przedmioty codziennego użytku (sztućce, naczynia, pucharki,
serwis kawowy, drobny sprzęt AGD, różne drobiazgi i pojemniki). Z ergonomicznego
punktu widzenia w tej strefie bardzo wskazane szafki szufladowe, które sprawią,
że praca w kuchni stanie się znacznie przyjemniejsza,
- zmywanie – na obszarze
tej strefy powinna się znajdować szafka zlewozmywakowa, zmywarka i miejsce na
suszenie naczyń. Szafkę zlewozmywakową powinniśmy przeznaczyć na pojemniki do
segregacji odpadów oraz środki do utrzymania czystości,
- przygotowywanie
– strefa odpowiedzialna za przybory potrzebne do przygotowywania potraw (sztućce
robocze, miski, deski do krojenia, robot kuchenny, waga oraz często stosowane
produkty (przyprawy, olej, sosy itp.),
- gotowanie/pieczenie
– strefa, w której znajduje się płyta grzewcza, piekarnik, mikrofalówka,
pochłaniacz. Przechowujemy w niej
naczynia niezbędne do gotowania i pieczenia (garnki, blachy, patelnie, sztućce
robocze, formy do pieczenia, rękawice, książki kucharskie, instrukcje).
Ergonomiczna kuchnia powinna spełniać zasadę trójkąta
roboczego, która określa odpowiednie odległości między urządzeniami w kuchni:
- odległość między lodówką a
zlewem 120cm - 210cm
- odległość między zlewem a płytą
grzewczą 120cm – 210cm
- odległość między lodówką a
płytą grzewczą 120cm – 270cm