Jeśli już ustalimy, w jakiej części domu ma znajdować się
kuchnia, czy będzie otwarta lub zamknięta, powinniśmy wybrać układ zabudowy
meblowej. W przypadku mieszkań czy gotowych projektów jesteśmy niestety mocno
ograniczeni. Układ zależy głównie od wielkości i kształtu pomieszczenia oraz
rozmieszczenia i wymiarów okien i drzwi. Pamiętajmy jednak, że nawet wąskie,
nieustawne pomieszczenie możemy zaplanować tak, aby usprawniało naszą pracę w
kuchni. Przy wyborze układu kuchni powinniśmy kierować się zasadą trójkąta
roboczego czyli zachowania optymalnych odległości pomiędzy lodówką,
zlewozmywakiem i płytą grzewczą. Konsekwencją właściwego usytuowania sprzętów
jest krótka droga jaką pokonujemy podczas przyrządzania posiłków, przez co
praca w kuchni staje się efektywna i przyjemna.
Układ jednorzędowy
Jedyną jego zaletą jest to, iż wymaga niewiele miejsca.
Niestety zdecydowanie najmniej wygodny, ponieważ nie ma możliwości zastosowania
w nim trójkąta roboczego. Charakteryzują go długie odcinki dróg pokonywane między zlewem,
płytą i lodówką. Stosowany w wąskich
kuchniach oraz w kuchniach połączonych z salonem. Bardzo istotne jest zachowanie
właściwej kolejności sprzętów, by choć odrobinę poprawić ergonomię pracy. Po
przeciwległej stronie zabudowy warto powiesić szafki pod sufitem na rzadko
używane sprzęty. Można także zainstalować rozkładany blat mocowany do ściany.
Minimalna szerokość pomieszczenia dla wygodnej i bezkolizyjnej pracy wynosi
180cm. Minimalna szerokość przejścia to 90cm.
www.houzz.com
Układ dwurzędowy
Tak zwana aleja, to układ niezwykle wygodny ponieważ
gwarantuje świetną komunikację i bardzo krótką drogę pokonywaną podczas
przyrządzania posiłków. Wystarczy się tylko obrócić by zmienić strefę. Do tego
zapewnia mnóstwo miejsca na przechowywanie produktów. Z wydzieleniem małego
stolika lub składanego blatu też nie będzie większego problemu. Pomieszczenie
zaplanowane na kuchnię dwurzędową powinno mieć co najmniej 240cm szerokości,
120cm między rzędami szafek dla wygodnej pracy. Pamiętajmy o drzwiach, które
mogą kolidować z frontami szafek, wówczas lepiej będzie z nich zrezygnować,
zostawiając sam otwór lub zastosować drzwi przesuwane.
www.houzz.com
Układ w kształcie litery „L”
Umożliwia wygospodarowanie miejsca na wygodny stół, który
dodatkowo w kuchni otwartej oddziela strefę przyrządzania posiłków od strefy
wypoczynkowej. Aby odpowiednio wykorzystać szafkę narożną warto zastanowić się
nad mechanizmami obrotowymi, wysuwanymi typu „magic corner” czy systemem
szuflad narożnych. Na dłuższej ścianie powinniśmy umieścić lodówkę oraz zlew,
na krótszej zaś płytę grzewczą, aby uzyskać wygodny blat roboczy. Szafki na
zapasy stoją często na końcu rzędu, dlatego też pokonywane odcinki dróg w takim
układzie są dosyć duże.
Układ w kształcie litery „U”
Zdecydowanie najwygodniejszy układ, stosowany w
przestronnych pomieszczeniach o kształcie zbliżonym do kwadratu. Idealny do
kuchni otwartych. Zabudowa na trzech ścianach pozwala nam na optymalne
rozmieszczenie sprzętów zgodnie z założeniami trójkąta roboczego. Mamy dużą
powierzchnię blatów roboczych i sporo miejsca do przechowywania produktów.
Szafki rogowe z odpowiednimi mechanizmami i optymalne kierunki otwierania
drzwiczek bardzo usprawnią nam pracę w kuchni. Jedną ze ścian możemy
przeznaczyć na wysoką zabudowę, umieszczając w niej lodówkę, piekarnik z
mikrofalówką oraz szafkę na zapasy, tworząc małą podręczną spiżarnię. W kuchni
otwartej na salon jedną stronę zabudowy możemy przeznaczyć na barek, który
będzie miejscem do spożywania posiłków, a przy okazji zasłoni kuchenny
rozgardiasz przed spojrzeniami z salonu.
www.homebook.pl
www.kreocen.pl
Układ w kształcie litery G
Rzadko spotykany ponieważ wymaga bardzo dużej przestrzeni. Zastosowany
na zbyt małej powierzchni utrudnia pracę. Oferuje możliwość optymalnego
rozmieszczenia stref. Kuchnia w kształcie litery „G” jest bardzo pojemna.
Bardzo istotny jest wybór kierunku otwierania drzwi, tak aby był bezkolizyjny i
ułatwiał pracę. Duża liczba narożników wymaga większego wkładu finansowego. Jedno
ze skrzydeł można wykorzystać jako półwysep lub podwyższony barek. Istotne jest
aby wejście do kuchni było odpowiednio szerokie, a odległość między rzędami
szafek nie była mniejsza niż 120cm.
Układ z wyspą
Wyspa w kuchni może spełniać kilka funkcji. W pomieszczeniu
otwartym wydziela granicę między strefą przygotowywania posiłków i strefą wypoczynkową.
Jest dodatkowym blatem roboczym,
zapewnia więcej miejsca na szafki. Przedłużona może również pełnić
funkcję stołu. Umożliwia dostęp do pracy z kilku stron. Wyspa w kuchni zdecydowanie
poprawia ergonomię, dodatkowo sprawia, że wnętrze staje się bardziej
przestronne.